Do żywności bardzo często dodaje się różne barwniki, takie jak e160 barwnik. Na rynku jest taka konkurencja, że producenci muszą robić wszystko, co mogą, żeby przyciągnąć do siebie klienta. Dodawanie barwników do ich produktów sprawia, że prezentują się one dużo lepiej i ludzie częściej je kupują. Nie da się jednak ukryć, że nie są one dla nas najzdrowsze. Jakie są najgorsze barwniki, jakie możemy znaleźć w żywności? I jakie jest ich działanie na nasz organizm? Czy mogą wywoływać niebezpieczne choroby?
Czerwień koszenilowa
Najczęściej będzie on w składzie alkoholu, lodów, deserów, ciastek oraz budyniu. Może powodować nadpobudliwość u dzieci, ale badania nad tym jeszcze trwają.
Erytrozyna
Odpowiada za barwę wiśniową, więc często znajdziemy ją w produktach, które mają mieć jej kolor. Powoduje problemy z koncentracją oraz trudności w nauce i zapamiętywaniu nowych rzeczy. Nie powinny go spożywać osoby, które mają problemy z tarczycą.
Błękit patentowy
Najczęściej używa się go do słodyczy oraz lodów. Powoduje uwalnianie histaminy, więc jest niebezpieczny dla alergików.